Κάντε κλικ για να γνωρίσετε
τον Μοναχούλη!


Μάθε - Δράσε - Προστάτεψε -- Thalassa-project

thalassapedia
Τα νέα μας

«ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος «Θάλασσα», δημιουργήθηκε ένα εκπαιδευτικό πακέτο με στόχο να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, για τα θαλάσσια θηλαστικά που ζουν στις ελληνικές θάλασσες, μέσα από ομαδικά παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες.

Ο τίτλος του εκπαιδευτικού πακέτου είναι «Ταξίδι στον κόσμο των θαλάσσιων θηλαστικών της Ελλάδας» και περιέχει ένα βιβλίο-οδηγό με πληροφορίες για τα θαλάσσια θηλαστικά της Ελλάδας για τους εκπαιδευτικούς, ένα βιβλίο με δραστηριότητες και φύλλα εργασίας για την τάξη, τρία παζλ, ένα CD με φωτογραφίες, ένα CD με ήχους της θάλασσας και το ντοκιμαντέρ του προγράμματος. Μέρος του υλικού αυτού βρίσκεται και στον ιστότοπο www.thalassapedia.gr.

Το εκπαιδευτικό πακέτο είναι δανειστικό και μπορεί να παραμείνει έως 3 εβδομάδες σε κάθε σχολείο. Παράλληλα, για τα σχολεία της Αττικής, υπάρχει δυνατότητα η εκπαιδευτική ομάδα του «Θάλασσα» να πραγματοποιήσει παρουσιάσεις για τα θαλάσσια θηλαστικά της χώρας μας.

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τις εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος, επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 5222888 ή στο info@thalassa-project.gr.

 

 

Λίγα λόγια για τα θαλάσσια θηλαστικά

Και εκεί που κολυμπούσα έκλεισα τα μάτια μου. Στάθηκα ανάσκελα στη θάλασσα με το πρόσωπο μου προς τον ήλιο και τα αφτιά μου βυθισμένα μέσα στο νερό. Έτσι για να ακούω καλύτερα τους ήχους της θάλασσας. Και τότε…

…είδα τις φώκιες να λιάζονται στις βραχονησίδες των Κυκλάδων,

…σκέφτηκα τα δελφίνια να συντροφεύουν τα καράβια που διασχίζουν τον Κορινθιακό κόλπο,

…ονειρεύτηκα τους φυσητήρες να ξεπροβάλουν στην επιφάνεια της θάλασσας για να πάρουν μια μεγάλη ανάσα πριν κρυφτούν και πάλι στα βάθη του Μυρτώου Πελάγους και

…φαντάστηκα νεογέννητες φάλαινες να παίζουν με τις μαμάδες τους δυτικά της Λευκάδας.

Καλά, πολύ φαντασία θα μου πείτε πως έχω! Και αν σας έλεγα πως τέτοιες εικόνες είναι πολύ συχνές στις ελληνικές θάλασσες;

Οι ελληνικές θάλασσες φιλοξενούν ορισμένα από τα σημαντικότερα είδη θαλάσσιων θηλαστικών σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Φώκιες, δελφίνια, φάλαινες και φυσητήρες βρίσκουν τροφή και καταφύγιο στις θάλασσες μας.

Η MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το WWF Ελλάς υλοποιούν Πρόγραμμα Life+, με τίτλο«Θάλασσα: Μάθε, δράσε, προστάτεψε» με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου Life+ Information & Communication, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και έχει θέμα τα θαλάσσια θηλαστικά που φιλοξενούν οι ελληνικές θάλασσες.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 θα σχεδιαστούν εκπαιδευτικές βαλίτσες για παιδιά του Δημοτικού και εκπαιδευτική ιστοσελίδα για παιδιά και νέους με θέμα τα θαλάσσια θηλαστικά.

Σύντομα λοιπόν θα έχουμε να πούμε περισσότερες ιστορίες για φώκιες, δελφίνια, φάλαινες και φυσητήρες.

 

 

 

 

Η ΜOm προτείνει ένα καλοκαιρινό διάβασμα που οι μικροί μας φίλοι σίγουρα θα αγαπήσουν!

Τα «Παιχνίδια με το κύμα» της Σωτηρούλας Καλιοτζοπούλου, είναι ένα συγκινητικό αλλά και αστείο μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον Τίτο που μεγαλώνει στην πολύβουη και κοσμοπολίτικη Μύκονο. Κι όμως, παρά την επίδραση που έχει ο ξέφρενος τουριστικός ρυθμός στην καθημερινότητα του, εκείνος ονειρεύεται να γίνει ψαράς, όπως και ο πατέρας του. Μια επίσκεψη, ωστόσο,στις αρχαιότητες της γαλήνιας και ακατοίκητης Δήλου κι ένα τυχαίο συναπάντημα με δύο χαριτωμένες και τρελά ερωτευμένες φώκιες αλλάζουν αυτό του το όνειρο!

Για παιδιά του δημοτικού, απο τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ και τη σειρά '' Αναγνωστικές Πτήσεις''.

Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη, Επιμέλεια-Διόρθωση:Αργυρώ Πιπίνη

Σελίδες: 96, Τιμή:5,50 ευρώΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
LEADER+ 2000-2006

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ & ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

 
website created by Lighthouse © copyright MOm 2007         Σολωμού 18, 10682 Αθήνα Τηλ. 210-5222888, Fax: 210-5222450